mar
01

Marec - mesiac kníh

kniha mini„Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť
a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“
J. A. Komenský

Marec. Mesiac príchodu jari, mesiac sviatku žien, učiteľov. Mesiac marec je navyše aj mesiacom, v ktorom vzdávame hold knihe. Knihe - ako studnici poznatkov, múdrostí a ponaučení, studnici zábavy. Ak hovorím o knihách, nemám na mysli len rozprávky, príbehy, romány a poéziu, ktoré sa nám ponúkajú na pultoch kníhkupectiev, knižníc alebo vlastných domácich zbierok, ale aj učebnice, encyklopédie či slovníky, ktoré sú našimi sprievodcami počas bežných školských dní. A prečo si mesiac knihy pripomíname práve v marci?
Stojí za tým legendárny šíriteľ slovenskej a českej knihy, osvety a vzdelanosti - Martin Hrebenda Hačavský. Narodil sa aj zomrel v marci. Hoci bol slepý, natoľko miloval knihy, že sa mu stali osudom. Medzi slovenských vlastencov roznášal nové slovenské a české knihy. Rozširovaním obľúbených kalendárov, šlabikárov, mluvníc a kníh medzi pospolitým slovenským ľudom sa zaslúžil o to, že aj nevzdelaní a chudobní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej. A preto bol Marec – mesiac knihy prvýkrát vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy.
Hoci nám technika dáva nový zážitok, oberá nás o niečo iné – oveľa cennejšie – o našu fantáziu a predstavivosť. To nás však duševne ochudobňuje. Táto technika nám nedovolí opustiť svet, v ktorom žijeme a vnoriť sa do sveta úplne iného – sveta rozprávkového, dobrodružného, vedecko-fantastického, detektívneho alebo romantického. Nedovolí nám spoznať ľudské duše a povahy.
A preto.... neodkladajme knihu do police. Nenahrádzajme ju internetom! Ten je dobrý, keď potrebujeme rýchle informácie. Ale radosť z umenia, radosť z krásnej slovenčiny nám neposkytne. Nedá nám možnosť preniesť sa do inej doby, nedovolí nám predstaviť si krásnu prírodu, osvojiť si nové slová, rozšíriť si obzor. Toto nám poskytne iba kniha. Pri nej si môžeme oddýchnuť a potešiť sa, môžeme v nej listovať a popritom vnímať jej vôňu, či zvuk papiera pri obracaní stránok. Ľahko ju vložíme do aktovky, ruksaku alebo kabelky a môžeme si prečítať svojich pár riadkov presne vtedy, keď máme chuť a čas, a navyše s istotou, že nás nezradí žiadny zdroj energie. Vyberieme si ju na výlete, dovolenke, v autobuse, vlaku, na zastávke...
Nezahadzujme teda túto priateľku- knihu! Siahajme po dobrej knihe čo najčastejšie. Doprajme si radosť, pobavenie a rozptýlenie. Veď kníhkupectvá, knižnice i Vaše domáce zbierky sú preplnené knižnými titulmi, ktoré na nás čakajú.
Tak teda: DO ČÍTANIA, PRIATELIA.

pop3 mini2

Silné stránky školy

1. ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM VZDELANIE PRE ŽIVOT zabezpečujúci kvalitný výchovno–vzdelávací proces obohatený o:
- pestré metódy a formy práce;
- moderné didaktické prostriedky a učebné materiály;
- vyučovanie pomocou portálu Class Server;
- doplnené voliteľné predmety: spoločenská výchova, mediálna výchova, dopravná výchova;
- cudzíe jazyky: anglický, nemecký;
- anglický jazyk od 2. ročníka
uskutočňovaný v:
- triedach postupne zariaďovaných  novým školským nábytkom a  IKT technikou;
- počítačových a multimediálnych učebniach;
- jazykových učebniach;
- dielňach;
- chemickej učebni;
- cvičnej kuchynke;
- školskej knižnici;
- na vlastnom detskom dopravnom ihrisku;
- dvoch telocvičniach a športových ihriskách;
2. V MIMOVYUČOVACOM ČASE
poskytuje výber záujmových aktivít v:
Centre voľného času podľa vlastného výchovného programu – POHYBOM KU ZDRAVIU združujúceho:
- volejbalový záujmový útvar;
- detský folklórny súbor Cifroško;
- tanečný súbor Varanovia;
ďalších  záujmových útvaroch:
- literárno - dramatické,
- počítačové,
- matematické,
- dopravné,
- športové,
- turistické.

3. REALIZÁCIA PROJEKTOV

4. Dvakrát ročne vydávaný ŠKOLSKÝ  ČASOPIS PRÍMA BIFĽOŠKO A BIFĽOŠKO

5. ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ – v čase od:
06.30 - 08.00 hod.
11.40 – 17.30 hod.

6. AKTÍVNA SPOLUPRÁCA S RODIČMI A MESTSKÝMI INŠTITÚCIAMI